Berita Automotif 1005369_10151857569582318_1263667419_n

Published on August 20th, 2013 | by campromania

59

TERKINI : Tempoh pinjaman sewa beli kereta maksimum 7 tahun, bayaran muka 20% bermula September?

1005369_10151857569582318_1263667419_n
* Gambar sekadar hiasan

Ini pastinya sesuatu yang mengejutkan dan bakal mempengaruhi keseluruhan industri automotif negara. Khabar angin sedang bertiup kencang mengenai Bank Negara Malaysia bakal mengurangkan tempoh pinjaman sewa beli kereta maksimum 7  tahun dan bayaran muka 20% untuk pembelian semua kereta baharu berkuatkuasa September 2013! Setakat ini beberapa bank telah mengeluarkan pekeliling mengenainya dan masih belum ada pengumuman rasmi dibuat.

Adakah dengan pengurangan tempoh pinjaman sewa beli kereta ini bakal mengakibatkan industri automotif bakal merudum? Ataupun ini salah satu strategi untuk menekan pengeluar kereta untuk menurunkan harga kereta jika jualan mereka merosot akibat penguatkuasaan tempoh maksimum baharu pinjaman sewa beli? Yang pastinya bakal pembeli kereta baharu bakal merasa tekanan untuk menyediakan bayaran muka 20% dan terpaksa membayar ansuran bulanan lebih tinggi.

Apa pendapat anda? Sila kongsikan diruangan komen, sebaik-baiknya jangan jadikan isu ini sebagai bahan politik, kita berbincang secara bijaksana, terima kasih. :)


About the Author

Naluri pereka berjiwa otomotif, ungkapan yang sesuai untuk menggambarkan Mohd Izarul atau campromania yang merupakan pengasas funtasticko.net (dahulunya dikenali sebagai funtastickodesign.wordpress.com).



59 Responses to TERKINI : Tempoh pinjaman sewa beli kereta maksimum 7 tahun, bayaran muka 20% bermula September?

  1. azizi says:

    Ada baik nya jugak. Utk mngelak kan rakyat malaysia berhutang…skrg nie pon klau x clap, hutang pnduduk malaysia da makin meningkat..

  2. Fasha says:

    saya mengangkat tangan tanda setujuuuuuuuuu… kena lihat mekanisma lain… seperti pengurangan kadar trafic… dan permintaan perkhidmatan awam akan meningkat seterusnya meningkatkan mutu perkhidmatan awam…

  3. campromania says:

    mungkin juga lepas ni jualan kereta terpakai akan naik & kereta baru bakal turun harga atau dapat diskaun/rebat kalau sales diorang teruk.. kita tunggu dan lihat

  4. taufek says:

    huhu..kne upgrade skali kemudahan infrastrutur di Malaysia amnya di Lembah Klang…kene seiring..bukan satu pihak je yg untung…

  5. setuju dengan logik tuan tanah

  6. azrai says:

    1. Bagus. Second hand value semua kereta naik mencanak la lepas ni.
    2. Prudent financial planning perlu ada pada semua orang.
    3. Rasanya segmen kereta yang paling terjejas teruk adalah yang RM50k ke bawah sebab kereta ni pembelinya golongan yang pendapatan isi rumah RM2k-RM5k.
    4. Perodua dan Proton lah yang paling terkesan. Tapi Perodua lagi terkesan sebab effect paling teruk adalah jualan kereta VIVA macam yang pernah berlaku apabila syarat pinjaman diketatkan.
    5. Siapa yang baru grad pun tak payah beli kereta, sebab selain disenaraikan dalam CCRIS untuk PTPTN yang tak dibayar, loan tak lepas punya.
    6. Kalau MRT dah siap mungkin lebih sesuai.
    7. Tak sempat lah ramai nyang nak tunggu plat W1234A.
    8. Dengar2 tahun depan, tapi terkini bulan depan.Bank Negara agak terdesak nak kurangkan hutang isi rumah. Takut jadi macam yang pernah berlaku di Korea awal 2000 dulu.
    9. Satu lagi, bank Negara mungkin akan naikkan OPR tahun hadapan. Sesiapa yang beli rumah bersiap-sedia la. Tak kurang juga yang ambik loan ASB, sebab dia ikut BLR.
    10. Orang kaya adalah orang yang pendapatan kecil, tapi hutangnya juga kecil.
    11. Lebihan/surplus perdagangan antarabangsa dah berbulan-bulan berturut2 lebih rendah. Eksport juga menurut berturut2, lebih teruk daripada 10 tahun lepas.
    12. Tarif elektrik juga akan dinaikkan.
    13. Kerajaan cadang nak kenalkan RON91 ganti ROM95, tapi pada harga sama seperti sekarang untuk kurangkan subsidi bahan api.

  7. TheInsider says:

    second it!
    yang merokok tetap merokok,
    yang perut boroi sebab byk melantak tetap ramai kat malaysia ni.

  8. fridzmax says:

    Macam yang saya pernah komen sebelum ni…

    Nanti harga kereta turun, hire purchase kereta jadi 5 tahun.

    Dalam 10 tahun, 2 biji kereta terjual, kita bayar 2 kali cukai, bank 2 kali untung, automaker untung dua kali…

  9. SKYTECH says:

    Kakitangan gomen turut kena syarat yang sama tidak. Itu yang penting. Kebanyakan yang berhutang banyak dengan bank adalah kakitangan gomen kerana mereka senang lulus loan.

  10. Cheung Chun Fun says:

    Kalau rakyat tak boleh nak uruskan belanjawan sendiri, biar Bank Negara yang tolong uruskan. Sekarang ni hutang isi rumah memang banyak. Yang tak mampu sila buat cara tak mampu.
    Gaji RM2500 hanya boleh beli Saga sahaja. Jangan eksyen nak beli Persona or Myvi. Nanti simpanan takde…pastu sibuk nak buat pinjaman kahwin la…renovate rumah la…apa2 la. Semoga rakyat Malaysia dapat belajar byk dr undang2 baru ni.

  11. khairul says:

    bagus, baru cukai kt bn kurang skit… tiap2 tahun duk kutip 7bil…

  12. lazyf says:

    Setuju dgn pendapat En @taufek
    Pape pun kene seiring dan tidak menguntungkan sebelah pihak sahaja.

    Off topic : Stock rim Inspira 2.0P (Minor change facelift) & Suprima S Premium memang design yang sama ek?Sekadar bertanya saja :-)

  13. azrai says:

    Sama rim tu cuma rim suprima tu scheme dan metal gun sprayed.

  14. YuRi says:

    patutnye dilaksanekan dari dulu lg…

  15. Rynn says:

    RM80k downpayment RM8k/10%, 3.5% interest. 9 years repayment
    = RM876.67/month

    if NEW SCHEME:
    RM80k downpayment: RM16k/20% 3.5% interest. 7 years repayment
    = RM948.57/month

    Resultant:
    1. 8% more monthly burden
    2. addition RM8000 for downpayment.

  16. zeer says:

    minta maaf lah admin. perbincangan kat sini tak hangat sebab x boleh reply komen to mana2 komen. kalau nak komen kene komen baru. susah nak berbincang macam ni.

  17. cokeaddict says:

    I rasa lagi bagus kalau tempoh pinjaman dikurangkan kepada 5 tahun. Bukan apa, cuma ia akan membuat orang membeli kereta ikut kadar kemampuan. tak payah dia orang tejerat dengan bebabn hutang dan kadar faedah yang tinggi.

  18. tdb says:

    Ahaaaaaa… Lps ni pakai moto…. Kete utk weekend dan blk kpg …..jgn lupa park kat rmh selimut…. Sbb dpayment 20%….. Harga mcm nak khawin….

  19. haris says:

    aku sokong pinjaman kete xpyh lame2…bagi ramai org pakai kete pun skrg ni ramai yg xmampu byr…

  20. nuaq says:

    memang la 7 tahun max, kalau dah depo 20%…

  21. reezq says:

    aku kurang setuju dengan tempoh pinjaman dikurangkan.kita ambik contoh fresh grad (oil and gas). nisbah harga kereta dan gaji jauh berbeza jauh berbeza dgn US.aku ambik contoh US sbb aku skarang sambung study kat sini. gaji fresh grad malaysia RM3.5K, harga mazda 3 RM120K. US fresh grad company biasa $5000 dan mazda 3 kat US $30K.

    KALAU fresh grad US simpan semua duit gaji selama 6 bulan, dia dapat beli kereta CASH.
    KALAU fresh grad malaysia simpan semua gaji selama 35 bulan, baru la dapat beli kereta CASH. this is just an example to show the gap between salary and price we have to pay in malaysia.

    lagipun, 20% downpayment sangat tinggi utk sesetengah orang. kalau org gaji 2-4K, diaorang takde banyak pilihan selain viva,saga,myvi. lagipun, proton dah takde kereta pertengahan, kereta harga antara RM50-60K. kadang2 tak semua nak show off dengan kereta mahal, selain harga, diaorg consider FC and reliability kereta tu.

    in before org cakap kalau tak suka duduk malaysia boleh berambus. hahahah

  22. campromania says:

    zeer, theme blog ni yang buat dia macam tu.. nanti sy bincang dengan pengendali hosting kot2 dia boleh adjust theme ni.. :)

  23. Pingback: Beli Kereta : Loan Max 7 tahun, downpaymet 20% start september….

  24. wanderer says:

    off topik… ini review preve cfe di thailand. dalam review tu ada dibuat jadual perbandingan pecutan preve dengan kereta2 lain seperti nissan sylphy , hyundai , lancer dan banyak lagi.. sangat menarik dan sedikit mengejutkan. http://www.headlightmag.com/main/index.php?option=com_content&view=article&id=5088:ทดลองขับ-Proton-PREVE-1-6-Turbo-CFE-CVT-Let-s-Drive-it-to-Believe-it-(0-100-km-h-in-9-82-Sec-Top-Speed-210-Km-h-)&catid=64:c-segment-1600-2000-cc&Itemid=76

  25. firdaus says:

    best jgk ade butang like..reply

  26. wanderer says:

    honda civic 2.0 dan lancer pun kalah dengan pecutan cfe.. hihihi.terutamanya 80 – 120 .. mmg cfe sangat pantas… . sampai .. dia pun terkejut -translated –>>

    Is it me .. see the numbers. Lol get it?

    Even I myself can not imagine how. Just replace the engine. I also installed Turbo.
    Factory engine to look at ordinary makes Preve 1. / 6 CFE Turbo.
    The acceleration from 0 to 100 km / h, it’s best to just less than a Toyota Corolla Altis.
    2.0 CVT (9.56 seconds) only the rest disappeared in the rear view mirror.

    Acceleration from a standstill is not only alone, but the rate of acceleration from 80 to 120 km / hour.
    This is best done in the market. It is the first time in Thailand. The car engine. Just a blog.
    1,600 cc is the rate of acceleration is less than 7 seconds, down almost nothing left for me to say.
    It sits well in your table image.

    I could not believe with my own eyes what happened Proton … Hey! I do not believe it!
    Possible, and is then followed by today!

    =====

    Cumanya proton kalah di segi penggunaan bahan bakar yg kurang efision berbanding keter2 yg dibandingkan tu. hihi

  27. wajarian says:

    Tuan tanah boleh tak tambah semula threaded view kat sini. NAk reply kat orang atas pastu kena scroll balik e bawah agak susah, huhu

    T kasih

  28. Eddie Ka says:

    1. Boleh ke cara ni mengurangkan jumlah kenderaan atas jalan raya di Malaysia?
    2. Jualan kenderaan 2nd hand bakal meningkat… orang dah tak mampu beli kereta baru.
    3. Adakah ini juga salah satu cara kerajaan lari dari masalah? Jalan raya tak banyak, tak diluaskan (contohnya di Kelantan – jem sokmo balik raya) & tak mau buat jalan baru?

  29. gua belom beli kereta.duit gua kumpul tak pernah nak cukup lagi ni.dah tukar law mcm ni lagi la susah gua nak rasa kreta suprima s ni…aduh…migrain gua camni….

  30. MoFaz says:

    Steady la… kat singapore 50% downpayment, max loan 5 thn je. Ada sebab lain mereka buat polisi macam tu, termasuklah nak kurangkan kereta sebab dah mula jam teruk macam kl…

  31. zer says:

    Sy setuju..kalau maksimun 5 thn lg okey..memandangkan kerajaan x mampu nk mengawal harga kereta disebabkan dasar kapitalis,maka cara begini lebih baik.syabas.sekurang kurang org yg berpendapatan rendah bawah 5k sedar akan kemampuan diri.ramai org di malaysia ni yg dh selesa dgn gaji 3k diorang.sekarang bwh 5k sesuai pakai myvi je.vios atau city,sorry..keke

    Off topic..patut perkara ini juga diluaskan kepada pembelian rumah.maks 15 hingga 20thn.downpayment 20%

  32. Kenny Yun says:

    Tak setuju dgn zer untuk implementasi benda yg sama dalam pembelian rumah.atas dasar ‘sedar diri’ gaji ciput,pendapatan bawah 5k susah nak beli rumah.macam tu?ramai yang gaji kecik brader….untuk kereta xpela.

  33. MoFaz says:

    Zer, pada pendapat aku, rumah takpela loan lama-lama, sebab rumah appreciating asset. kalau kereta plak bukan aset tapi liability sebab harga makin turun. Tapi, kena cari cara jugak untuk turunkan harga rumah di KL, Penang dan JB yang tengah mencanak2 naik ni.. sebab utamanya ialah sektor swasta yang ambik untung gila-gila melalui penjualan hartanah. dan berapa ramai yang beli masa dalam pembinaan then jual selepas siap dengan harga lebih tinggi? berapa ramai yang beli beberapa rumah dan sewakan pada orang?… bila yang kaya hold semua hartanah, macam mana yang berpendapatan kecil & sederhana nak membeli rumah…?
    kerajaan dah buat yang betul melalui beberapa program seperti PR1MA: rumah dibina oleh agensi / syarikat milik kerajaan dan dijual murah, then pembeli tak boleh sewakan, tak boleh jual dalam masa 10 tahun, dan sebagainya) untuk memberi peluang semua orang memiliki rumah sendiri. yang berpendapatan rendah duduk bandar, ada banyak rumah pangsa / flat dijual dengan harga sangat murah. cuma bab pengagihan unit rumah tu jadi masalah bila orang yang tak layak dok beli flat then sewakan pada orang lain… ada flat di bukit jalil dah jadi macam Nigeria plak bila ramai sangat orang negro dok situ, padahal situasi macam tu tak sepatutnya wujud. untuk orang kampung yang ada tanah sendiri, kerajaan binakan rumah gak…
    yang susah skit, bab hartanah ni bukan dibawah bidang kuasa kerajaan pusat secara total. kalau penang nak buat condo mewah je dan takmau bina flat utk orang gaji rendah, terpulang la pada kerajaan penang. sama juga dengan isu pengambilan untung melampau, tak leh nak control. aku pun hairan kenapa agaknya Prius yang berharga RM70k di US jadi RM140k di Malaysia padahal import dan eksais tax dah 0%.. kalau ada tax pun mungkin sales tax 10% dan AP.. ce citer ce citer.

  34. ann says:

    Sy kurang setuju dgn ape yg en haris pnye pndapat. Mmg btul rmai yg pkai kereta dn rmai jgk yg xmmpu nk byar. Tp bila dipikir secara logik. Org yg kerja kerajaan sng smpi2 yg cuti bersalin 3blan still bergaji lg. Loan ape2 smua nye mudah. Tp org yg kerja swasta ni ape yg ada klu stakat gji 2k nk mkn ape bro.dgn kos blnjaan smua nye meningkt. Org yg berduit n x berkluarge then bekerja kakitangan kerajaan bleh la ckap mcm tu.

  35. soup says:

    bagus la jugak kalo betul2 apply.kalo tak tengok orang malaysia sekarang gaji ciput je, tapi pakai kete taknak kalah, at least honda city,vios. pastu amik 9 year loan utang lama2 pastu komplen nak beli rumah tak mampu.

    pastu baguih gak manufacturer kete yg selama ni amik profit margin tinggi macam vw, toyota mesti akan bagi discount pasal sales dah turun. bagus saya sokong

  36. diey says:

    bagus tu bagus jgk la..tp lg bagus lau kerajaan mantapkan dulu perkhidmatan awam..terutama ktm n bus..masa menunggu ade skit peningkatan..ttp x konsisten sekejap ok..sekejap x. tggulah projek MRT siap dulu..baru ok nk implement benda nie.

  37. moms says:

    maaf klu sy slh..my cousin stay kat thailand, beli toyota yaris MYR50k (baru), loan hanya 5thn blh buat kat sana. so, xde masalah nak pendekkan tempoh pinjaman andaikata harga kenderaan kita xtinggi macam skrg.

  38. VoidDance says:

    Perkara paling penting, kurangkan cukai dulu. Biar harga kereta berpatutan. Kereta di Malaysia adalah keperluan, bukan kehendak. Melainkan kerajaan majukan pengangkutan awam hingga efisien dan orang boleh guna dengan mudah.

    Peraturan lepas batuk di tangga ini tidak akan majukan ekonomi negara dan tidak akan kurangkan kadar hutang isi rumah sebab mereka akan tetap berhutang di tempat lain/barang lain sebab kos hidup tidak berkadar sama dengan pendapatan isi rumah. Selagi kerajaan benarkan pekerja asing murah melimpah ruah di Malaysia, selagi itu orang Malaysia akan terus terima gaji murah dari majikan dan majikan akan tetap berdegil untuk naikkan gaji pekerja kerana alasan mereka, mereka boleh dapat pekerja asing murah. Gaji pekerja murah, maka cukai pendapatan yang diperolehi kerajaan juga rendah. Hasil cukai rendah, duit untuk pembangunan pun kurang. Duit yang sepatutnya berputar dalam negara disedut keluar oleh pekerja asing murah yang salurkan berbilion keluar negara setiap tahun.

    Akhirnya rakyat sendiri kena bayar lebih untuk itu ini kerana harga meningkat tetapi gaji kurang. Pekerja asing mana fikir nak beli rumah, kereta dan lain-lain keperluan.

    Semua perkara ada sangkut paut.

  39. Brazbuz says:

    Jgn samakan dgn singapore, situasi diorg berbeza. Personally saya stuju dgn inisiatif ini, tp dgn harga kete yg msih tinggi di msia, ianya kurg practical. Situasi yg sya dpt lihat skrg seolah2 mnguntungkan bank dn membebankan pengguna. Ya kite ad pilihan lain dgn mnggunakan public transport jika x mmpu mmbli kreta, tp mcm mne pula utk prjalanan jauh? Saya lihat long distance public trnsport kt msia msih lg blum mncukup dn slagi ianya blum dicapai, slagi itu kete pilihan pngangkutan pling selesa utk prjalanan jauh

  40. jkepis says:

    Bagi aku langkah ini tidak akan membantu mengurangkan hutang isi rumah penduduk msia. pernah kah kita terfikir knp kebanyakan org mengambil maks pinjaman 9 tahun utk pinjaman kereta? pertama harga kereta mahal. kedua, nak memastikan cash flow sesebuah keluarga tidak terjejas dgn membayar ansurans bulanan yang sesuai dgn pendapatan isi rumah.

    Oleh itu, apabila pinjaman dipendekkan namun dalam masa yg sama kadar faedah dan harga kereta masih sama, ia sama sekali tidak akan membantu rakyat yang rata2 berpendapatan sederhana. Kereta saga SV yg dicanang2 sebagai kenderaan berharga rendah pun akan menjadi mahal kpd golongan yang bergaji RM3K. Langkah ini hanyalah menguntungkan pihak bank sahaja.

    Apakah jaminan harga kereta akan turun jika langkah ini dilaksanakan? Kerajaan juga pasti tidak sanggup bekorban hasil cukai sebanyak RM7 bilion hasil sektor automotif ini. Pengeluar kereta akan main sorong tarik dgn kerajaan.

  41. omanjedi says:

    Propose P1/P2 buat 2 segment kereta – very affordable with minimal margin (social obligation) and 1 lagi yang nak buat margin..personally kalo aku tak kisah Proton ada jual kereta 120k pun tapi yg penting ada yang kereta SELAMAT yg pricing apx 20x gaji minimum (dalam RM 18000) gitu…aku percaya P1 boleh buat..source vendor direct jer, jgn sampai Tier 3 pun outsource negara lain

  42. ajie says:

    kalau harga kereta pun reduce (let say min 30%), so nak kurangkan tempoh pinjaman & kenaikan % bayaran pendahuluan pun tak la isu sgt…skrg ni nmpk langkah ni utk menekan pengguna khususnya mereka yg berpendapatan rendah & sederhana…yg kata yg xmmpu pakai aje kereta murah…mcm mana dgn mereka yg ada keluarga yg agak besar?nk guna public transport?area bandar boleh gagah lagi la…luar bandar mcm mana? masing2 dah boleh mengagak & menilai siapa yg akan terasa bebanan ini. Yg kaya & mewah masih terus bersenang lenang manakala yg mula mengorak langkah atau masih mencari2 kestabilan hidup akan teris dihimpit….dgn harga rumah yg tak masuk akal, kadar pendapatan yg masih lagi tak seimbang dgn jumlah perbelanjaan masa kini, maka tahap kehidupan rakyat malaysia akan terus dihimpit bebanan & tekanan ekonomi…

  43. asamboy says:

    apa yg pasti hutang isi rumah tidak seteruk angka ratusan billion hutang negara. apa yg pasti hutang isi rumah rata rata berkisar atas keperluan. rakyat tk pernah fikir nk buat loan utk bina bangunan pencakar langit tertinggi didunia atau jambatan teranjang didunia. rakyat hanya nk sebuah kediaman mampu milik sebuah kereta mampu beli selayak gaji mrk.

    semestinya sebuah kerajaan yg berotak akan mendahului rakyat dlm apa jua perancangan dan bukan memberikan keutamaan kpd suku sakat haramjadah. apa yg pasti rakyat akan tercekik mampus selamanya dibawah pemerintaha kerajaan otak lembu krn hakikat sebenar rakyat akan terus papa kedana kroni terus melombong kekayaan negara yg melimpah ruah..

    sabun ini sesuai utk basuh otak pm serta macai macai nya…

  44. zer says:

    @ Kenny Yun

    selagi kerajaan x implement mende yg sama kepada sektor perumahan, selagi itu lah pemaju akan mengambil kesempatan atas dasar kemudahan berhutang yang ada sekarang.buat apa pemaju nk buat rumah mampu milik bawah 200k kalau semua org boleh meminjam sampai 400 – 500k untuk rumah?

    memandangkan rumah dan kereta adalah penyumbang terbesar kepada jumlah hutang isi rumah rakyat, langkah yang sama untuk rumah juga boleh diaplikasi sebagaimana cadangan untuk bendung hutang kereta

    untuk makluman, kereta dah jd keperluan sekarang.bukan kemahuan.kemahuan nye samada nak kereta yang mahal atau ikut kemampuan..justifikasi nya pernah sorang brader dh komen kt sini dulu,nak cari kerja pun antara syarat2 adalah memiliki kenderaan sendiri.

  45. azrai says:

    Bank Negara dah bagi penjelasan. Nampak gaya, salesmen dah guna taktik menakut-nakutkan bakal pembeli supaya semuanya beli kereta bulan ni. Di Malaysia ni dah banyak sangat cara mankut-nakutkan orang digunakan untuk keuntungan beberapa pihak. Kali terakhir, sebelum Mei lepas. :-)

  46. chen kuan tei says:

    Ah long akan tersenyum lebarr

  47. mamat says:

    tadi ade kawan cakap, bank dah sahkan berita ni x benar. betul ke?

  48. Fasha says:

    rakyat malaysia sekarang terlampau manja… akak aku jual zhulian zaman remaja dia, nek bas jerkkkk… pergi kerja pun nek bas, walaupun kena jalan hampir 1km ke tempat kerja ngan stesen bas… tak perlu pun keta… ayah aku bawa motor ja dulu2… boleh ja angkot anak 8 orangggg… atok aku lagi hebat… jalan kaki jerkkkk zaman jepong dedulu… berhari2 bermalam2 lak turrr… stedy boleh hidup sampai ke hari ini… *larikkkkkkkkkkkkkkkkkkk…*

  49. Fredo says:

    ni mungkin salah satu tektik tak berapa baik untuk bg rakyat segerakan pembelian kereta baru bulan ni…sblom polisi baru diwajibkan bulan depan…kekekeke..

  50. zeer says:

    offtopic tapi suprima hitam kat atas ni nampak menawan betul kan. hehe

  51. Ztronik says:

    Skrg terlalu senang buat hutang, lepas tu mula lah xboleh manage hutang yg banyak. MAsa nk buat tu semuanya mudah. Bagus langkah ini balik spt zaman sblm 2005 dlu. Skrg loan keta smpai 9 tahun, 100% loan pun ada. Nafsu mula lah menginjak2 tuan badan supaya beli itu ini. lastly income bulanan 70-80% keje byr hutang jer (ini facts dr Bank Negara, hutang isi rumah Malaysia).

    Bijaklah urus kewangan, dlu2 aku mula beli keta zaman loan 5 tahun je.. so kita akan betul2 berkira2 baru snggup beli keta baru. org yg betul2 kukuh duit shj akan memandu dgn senyum lebar..sbb tu dlu nya org berkereta ni dipandang berada.. komitmen bulanan tinggi.. so bagusnya nilai keta terpakai akan naik.. seimbanglah tu.. bagus2. wa sangat setuju!

  52. Ztronik says:

    @asamboy

    sabar2.. jgn bebal partisan kt sini. fikir dlu sblm posting. tulisan itu menggambar siapa anda. Krjn yg baik ialah menjaga rakyat dr sengsara. Bank negara yg buat bkn PM yg suruh. Bank Negara bkn halang kita buat loan tp ketatkan syarat suaya kita berhemah. Sblm 2003 dlu hutang beli keta 5 tahun je maksimum.. ade yg kebulur ke bro?

    Klu krjn berhutang berbillon bkn masuk poket PM, utk negara, duit negara dlm perbendaharaan negara, dlm gov.bkn senang2 nk ambil, setiap sen direkod. kakitangan perbendaharaan dn pegawai negara tu buat kah semuanya? Amik seposen pun boleh detect. Dlm gov. bkn mcm dlm parti setengah2 tu.. kutip sana sini..lenyap.. kutipan tabung Lahad Datu pon masok dlm akaun parti yg SAMA. so cmne nk kata telus.. macai mereka senyap sunyi pula.. seleweng lg jelas. So xpyh le kutuk2 pihak lain. ambil hal ini sbg positif. jika betul2 rakyat terjejas.. Krjn bknnya zalim. Byk hal krn review balik.. termasuk CCTRIS blacklisted bg peminjam PTPTN yg lngsung xbyar (yg degil) itpun di tarik balik.

    Hmm..mcm2..

  53. takin says:

    cuba fikir yg fresh graduate..
    mampu ke dorang ? maksud aku yg kerja bhgn sales..
    kena travel..perlukan kereta utk travel..
    tapi tak mampu nk beli kereta..so kena korban kerja ke ?
    kereta tu patut direndahkan cukai..
    beli kereta pun dah sangkut..belum lagi beli rumah..
    patutnya rumah tu dihad kan pembelian nye..
    contoh..seorang tu boleh beli rumah maksimum 2 buah je..
    kadang2 kita boleh tengok golongan kaya ni 5 6 bijik rumah tu biasa..
    aku sebenarnya setuju dengan downpayment 20% n max loan 7 thn ni..
    tapi biar lah kena pada keadaan sekarang..
    contohnya public transport yg effective dan cukai yg direndahkan..
    takde masalah pun

  54. Ztronik says:

    BANK NEGARA NAFI KHABAR ANGIN

    KUALA LUMPUR 21 Ogos – Bank Negara Malaysia (BNM) menafikan khabar angin bahawa pihaknya telah mengetatkan syarat pembiayaan dengan memendekkan tempoh pembiayaan kenderaan kepada tujuh tahun berbanding sembilan tahun pada waktu ini.

    Gabenor BNM, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz berkata, pihaknya tidak pernah memperkenalkan pendekatan tersebut, sebaliknya telah mengumumkan dasar baharu pembiayaan yang lebih dinamik, lebih awal lagi.

    Katanya, hasil dasar baharu pembiayaan yang telah diperkenalkan BNM tidak lama dahulu telah memperlihatkan hasil pada waktu ini.

    “Inilah apa yang hendak kita lihat iaitu pembiayaan dan hutang isi rumah yang sederhana terkawal,” katanya di sini hari ini.

    komen : org kita ni cepat melatah, rumors je pakai terus.

    @ takin

    aku dlu fresh graduate, xde kebulur plak xde keta baru. Pndai2 lah nk idup dh baru nk mula idop ko pegi belasah beli Forte, Inspira sape suruh? Budk2 skrg baru keje sambilan dh brani ampik Persona, pdhal zmn aku dlu grad jd Ckgu pn pakai motor dlu, dh 2-3 tahun stabil br angkat keta baru..tp budk2 skrg? nafsu xspdan dgn kemampuan. pastu bebal nk mrh itu ini.

    Belilah yg sepadan. Klu keje ko ade byk outstation ade company punye kenderaan pakai knderaan company, klu xde pakai keta 2nd, murah je skrg 2nd value keta2 under 5 years. Gov. ade claim mcm2 boleh pakai. Budak2 skrg pampered, baru keje dh belagak nk pakai keta baru. Public transport ade, keta terpakai byk, slow2 lah. Itu lah adat idup atas dunia. Celik2 mata2 mana ada org berlari, merangkak dlu, berdiri, berjalan baru berlari..

    Bg aku sistem kredit beli keta tu yg kasi beban, harga keta yg kita BELI ialah harga dari BANK. bkn harga retail. Kaji sistem bank komersial yg buat untung byk ata jualan keta. interest rate yg sesuai. Keta jual murah2, lepas tu melambak2 atas jalan. Jualan keta yg kena had bkn skdr rumah. Nk beli keta ke-3 kenakan duti lebih/ permit mcm kt Singapore..

  55. Zue says:

    Rakyat malaysia sebenarnya mmg ramai yg kaya ngn hutang sbb kalau xberhutang mmg xdpt nk pakai ape ape pun.. Gaji ciput. Yg senang lenang org org atasan. Yg kaya makin kaya yg sengket tetap jugak sengket.

  56. Jonna Finance says:

    Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak? Jika ya email kami email kami hari ini di: jonnafinance@outlook.com dan mendapatkan pinjaman Anda.

    terima kasih

  57. Mr Excel says:

    Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak ? Jika ya hubungi kami di (excelservices.managementonline@gmail.com) untuk informasi lebih lanjut .

Tinggalkan komen

Back to Top ↑
  • Jom Like Muslimah Fashion Hub

    muslimah fashion hub - side bar 300 x 250

  • VIDEO : Jom tengok Shamsul Yunos dan Azlano berbicara mengenai Proton IRIZ!

  • Jom tengok Funtasticko.net di Kini Trending Astro Awani!

  • ULASAN PANDU UJI : Peugeot 2008

  • ARTIKEL TERKINI

  • JOM “LIKE” FUNTASTICKO

  • JOM “LIKE” AUTO ANDA

  • JOM “LIKE” NETBYTE

  • JOM “LIKE” MOTORSPY