Berita Automotif 182649j96c09kkg9bov9c2

Published on December 9th, 2013 | by campromania

62

SPYSHOTS : Proton Global Small Car (GSC @ P2-30A) ditemui lagi!

182649j96c09kkg9bov9c2

Ini merupakan spyshots terkini Proton Global Small Car (GSC @ P2-30A) yang telah dimuat naik di laman forum cforum.cari.com.my. Kali ini GSC @ P2-30A diiringi oleh Honda Brio yang juga menggunakan trade plate. Adakah Brio merupakan penanda aras untuk model ini? Menurut info yang saya perolehi ada kemungkinan Brio bakal menjadi model terbaru segmen A Proton pada masa hadapan, sama ada rebadged atau perkongsian platform masih tidak dapat dipastikan.

GSC @ P2-30A sebenarnya bukanlah rebadged Honda Brio tetapi adalah model baharu segmen B Proton sepenuhnya yang bakal berkongsi platform dengan model gantian Saga. Proton Perdana serba baru (bukan Accord rebadged) juga dalam proses pembangunan dan bakal dilancarkan pada 2015. Nantikan info selanjutnya! ;)

KLIK UNTUK BESARKAN FOTO


About the Author

Naluri pereka berjiwa otomotif, ungkapan yang sesuai untuk menggambarkan Mohd Izarul atau campromania yang merupakan pengasas funtasticko.net (dahulunya dikenali sebagai funtastickodesign.wordpress.com).



62 Responses to SPYSHOTS : Proton Global Small Car (GSC @ P2-30A) ditemui lagi!

  1. enjinyer says:

    wow.. so jd akan Ada keluar 2 model baru pd thn 2015? saga r dan perdana r ?

  2. campromania says:

    ada kemungkinan, kita tunggu info selanjutnya

    • kivatt0024 says:

      bro…dgr cite saga r kne KIV dlu….xtau sbb ape..maybe nk bg laluan utk perdana r…

      • campromania says:

        ye ke, baik jalan sekali, sebab sales saga r lebih bagus dari perdana r..brapa ramai je yg boleh pakai perdana r tu nanti

        • Roy Mustang says:

          Berita utk anda:

          SAGA R: GSC yg dipanjangkan.

          =P

        • kivatt0024 says:

          brdasarkn info yg sye dpt..diorg nk fokus kt GSC dlu…maybe feedback dri GSC akn mrk proceed dgn saga r…bkn saga r nie x jln lngsung…ttp jln tp bkn prioriti lg…

          • ProtonGSC says:

            Yeke? Aku dengar2 katanya masih 2015. Tapi tak tau la kot2 news yang ko dengar tu lagi latest dari yang aku dengar.

      • enjinyer says:

        dah ku agak dah, cam mustahil je dlm 1 thn nk kuar 2 model baru… lol knapa nk KIV volume model lak ( saga r )..

      • ProtonGSC says:

        Yeke? Aku dengar2 katanya masih 2015. Tapi tak tau la kot2 news yang ko dengar tu lagi latest dari yang aku dengar.

  3. HaHa says:

    benchmark ngn honda brio ek?

  4. ad says:

    Harap2 xmacam yg aku bayangkan kalo imagine ikut spyshot ni…

  5. TAMING SARI says:

    Kalau diperhatikan PROTON GSC penutup minyak sebelah kanan dan ada wiper belakang lampu belakang tegak.Ini berita memang gua tunggu.TAHNIAH PROTON.Pasaran eksport PROTON baru lebih kurang 7 negara.Belum cukup POWER.

  6. Xdm says:

    Perghh antenna dia

  7. Chor says:

    Side mirror mcm jazz, fiesta style..I likes

  8. FFF says:

    kenapa macam ASegment jer keter lam gambar ni. Tak macam B-Segment pon. Sideprofile dah macam Brio tu jer…

    • ruffstuff says:

      Side profile keta ni memang mostly A segment. B segment yg guna design kontot ni tak banyak, tapi obviously Myvi lah. Dari jauh nampak macam A segment, tapi harapnya tak lah.

  9. Spark says:

    rasanya depa buat benchmarking kot,, maybe fuel consumption (FC) comparison…

    • SePai_LeMon says:

      benchmark campro vs. ivtec?? boleh dpt ke fc campro mcm ivtec? kalau sumbat enjin ivtec dlm gsc ni confirm sales da boom.. org mesia ni kalau finishing kurang sikit mereka tak kisah asalkan enjin dgn gearbox reliable mcm zaman proton guna enjin mmc dulu..

  10. TanahGambut says:

    Best la.. tk sabar aku nk confidence utk sambar satu sbg kete harian gi keje!!
    Go Proton!!

  11. prolever says:

    highway Kesas

  12. azrai says:

    Bila diamati cutting lampu belakang tu, macam outdated sikit. Ala-ala design Hyundai i30 tahun 2010.

    http://www.hyundai-blog.com/wp-content/uploads/2009/02/hyundai-i30-sport-2.jpg

    http://www.themotorreport.com.au/content/image/2/0/2010_hyundai_i30_trophy_edition_02-4c608cc87b311.jpg

    Bagi DRB-Hicom, kereta ni bukan nak compete dengan Myvi. Ingat tak target nak jual 500k buah kereta dalam masa 2 tahun ni? Sebab tu Proton mesti keluarkan semua jenis kereta dalam semua jenis segmen, boleh pergi global, boleh jual dengan volume yang tinggi. Tak kisah kalau satu model tu jual sikit je, tapi masih ada percentage (Suprima S).

  13. ruffstuff says:

    Goauto ada artikel. Cakap Proton GSC guna turbo 1.3, Exora R ANCAP 5 star 2015. Proton Suprima S 1.6 turbo manual end of 2014, dan Proton Suprima hot hatch 2.0 turbo 2015.

  14. mat says:

    dlm goauto juga ada review suprima s n preve turbo. mgkin sapa2 bleh compilekan review. kali ni,mmg positive dr goauto. diaorg puji.

    • ruffstuff says:

      themotorreport.com pun bagi good review overall. Most review suka interior. Pelik orang malaysia pulak yang komplen. Tapi most AU review jugak bagi negative dekat ride quality. Kat malaysia ride quality positive. Macam2 citarasa.

  15. duanz says:

    Adakah lampu belakang berbentuk seperti boomerang???

  16. enjinyer says:

    go read another review from The Motor Report (TMR)

  17. jw says:

    looking at the shape of the car, this will never be a true Satria replacement. Obviously targeting the Myvi. I seriously doubt it will even match the handling of the Savvy (which was the best thing about it). Proton should have targeted the Fiesta and the Polo. Fun to drive hatches that are cheap and lots of fun, even if the Polo and Fiesta have rear seats that nobody but children can get into. And I know it is too late to say this, but please, make it light. The ultimate Lotus R3 Satria Neo weighs 1150 kg, which I think is the weight of this GSC. It will be like the 1.3 Satria Neo all over again.

  18. Spark says:

    GSC pakai campro ke? belum tahu kan apa under the hood.. kalau dh jalan test drive seiringan bileh jadi depa dah locked 100km distance route, 90km/j, boleh jadi benchmark drive la.. benchmark bukan untuk lawan or versus tapi jadi tanda aras (benchmark le tu hehe) smada GSC ni on par, low or better compared to the latest product from others.. kalau better boleh print dalam broshure hehe :)

    • jw says:

      mmg confirm pakai campro 1.3 ngan 1.6, more or less sama dengan iafm 1.3 skrg dengan start-stop dan vvti. Rasa-rasa 1.6 boleh dapat 0-100 km/h dlm 10s kalau berat sama dgn Savvy skrg.

  19. KavvyTech says:

    If replace Campro using Honda Brio 1.2L engine or 1.3L engineļ¼Œ sales GSC can increase 2x or 3x.

  20. chap_de_x says:

    Nampak macam viva replacement daripada GSC, Kalau tgk gambar diatas dengan spyshot dekat eropah tu, tgk wheelbase pon mcm sgt2 berbeza, yang dekat eropah tu tayar belakag dgn hujung bumper sangat pendek gap dia…tp mungkin jugak ilusi optik.

    • enjinyer says:

      ilusi optik saja

    • photic says:

      Perodua seperti kereta jepun yg lain, fuel cap bukan di sebelah pemandu. Yang ini mmg proton GSC. Lampu belakang tu kena tunggu final design. rasanya agak kontroversi juga kalau berdasarkan bentuk yg ditutup itu.

  21. enjinyer says:

    bkn, sile bace post spyshot di europe yg sebelum ni.

  22. awak says:

    Not until its launched

  23. mat says:

    eden rasolah,xjauh beza bentuk ngan vw up, ataupun kembar kembar dia yg murah kit cam skoda citigo atau seat mii. maksud den jenis city car mcm tu rupe, bkn cam fiesta, 208,rio n etc.

    tp klu tgk dr blakg vw up,citigo n mii, vw up jek nampak lawo coz regapun mahal kit,yg kembar dia tuh brand yg budget kit,jd blakg xlawo ngat walupun kongsi platform. hrp2 lawola kit bontot gsc,tp klu nengok versi budget,cam tipis jek harapan.

    hrp interior menarik coz dgr kali ni lebih fokus kat interior. hrp btl la.

  24. o says:

    rupa paling dekat adalah i10 .

  25. TanahGambut says:

    Alahaiiiii..
    Antenna tu hal kecikk jer broo.. Xsuke nnt after market letak lh yg BMW punye..buat mounting sndri..kn
    Skrg diorang tgh test prototaip..mcm2 belum finalize lg
    Yg penting antenna tu has a very good dBm gain, low noise, yg tu lah penting utk receiption.
    Ini duk pikir bee string lah saga lah.. Ok je saga pun xde hodoh ler..
    Pikir yg pnting lah, especialy ride, fuel, stability..

    • ProtonGSC says:

      Rilek bro. Kita semua kat sini sokong Proton. Tapi apa yang bro kita tu cakap ada betulnya jugak. Kalau nak berjaya, even sekecil2 benda pun kita kena teliti. Kalau Proton amal mentaliti “tak apa” macam yang bro amalkan, alamat melingkup la jawabnya.

      Anyway aku menantikan GSC Turbo punya. Harap minyak jimat saing2 ecoboost.

      • TanahGambut says:

        This is not a matter of Proton fans/ bashing sentiment la bro..

        Kita pun nk bg kritikan mestilah membina significantly.. pd mslh utama Proton yg sblm2 ni..
        Yes aku paham.. aku jg particular in certain things but see which part we have to be much detail. Antenna ni keje die capture RF, design bg settel tugas utama antenna dlu, xde effect pon, jrg aku dgr org nk beli tgk antenna, so bg aku la xde rigid sgt..
        yg pnting plg pnting power train, then ride and hadling, then detail finishing, mcm soft plastics, high quality trim interior etc.. yg tu Proton mesti LACK dan mesti rectify betul2 ‘halus’ utk GSC..
        just 2 cents..

  26. mohd says:

    janji enjin jimat minyak, kalo pakai campro lagi , corot la proton

    • enjinyer says:

      ko tu yg corot… pembaca funtacticko dah lame tau diorg pakai enjin campro nfe/cfe utk model br, nk enjin br tggu la 2015 ennjin petronas tp cc besar la …

      • ProtonGo says:

        pakai dlu Campro bru tau corot ke morot.. AIFM pn dh cku jimat minyk. service betul, xde hal. nk jimat lg ko taruh air sungai ler!

  27. photic says:

    ko kena paham..tak semua pembeli tahu nfe/cfe…silap2 nampak perkataan campro, terus timbul persepsi negatif. sebab enjin campro yg asal mmg mencekik minyak, bising. Orang tak tau pun proton dah tambah baik asas enjin campro tu dgn vvt, turbo.

  28. enjinyer says:

    pembeli mmg tak tahu(sbb marketing proton sux), yg saya maksud kan pembaca disini dan demi membalas komen diatas …

  29. turbo bwh pokok says:

    campro lama pomm best.. da xtukar minyak itam patutla bising..

  30. Marhaen says:

    sejak bila pulak NFE designed by Petronas? get your fact right bro… Petronas tu E01 and NE01… NFE by Proton.

  31. quickquestion says:

    Same size as the brio or bigger? Please proton hope the actual car dont come out too ugly than the concept car…I beg u….please….many ppl r waiting for it.

Tinggalkan komen

Back to Top ↑
  • Jom Like Muslimah Fashion Hub

    muslimah fashion hub - side bar 300 x 250

  • VIDEO : Jom tengok Shamsul Yunos dan Azlano berbicara mengenai Proton IRIZ!

  • Jom tengok Funtasticko.net di Kini Trending Astro Awani!

  • ULASAN PANDU UJI : Peugeot 2008

  • ARTIKEL TERKINI

  • JOM “LIKE” FUNTASTICKO

  • JOM “LIKE” AUTO ANDA

  • JOM “LIKE” NETBYTE

  • JOM “LIKE” MOTORSPY